AMIDA assisteix a les XXVIII Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann

“De compensar els dèficits, a potenciar les capacitats de la persona”, la finalitat del nou model assistencial

AMIDA assisteix a les XXVIII Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann, amb una ponència dedicada a l’atenció a les persones amb dependència i/o discapacitat

Com es pot garantir una atenció a la persona on es preservi la seva autonomia personal? En què es basa l’actual model assistencial? De quina manera hi dóna suport l’administració? Aquestes són algunes de les qüestions que s’han posat sobre la taula a ‘L’atenció centrada en la persona, el repte de preservar l’autonomia personal. Abordatge des de les entitats prestadores de serveis’, un dels debats que han conformat les XXVIII Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann.

La taula rodona, focalitzada en l’atenció a les persones amb dependència i/o discapacitat, ha comptat amb la participació de cinc ponents que treballen en entitats d’àmbits diferents: persones grans, atenció domiciliària, salut mental, discapacitat intel·lectual i discapacitat física.

Tots ells, però, han coincidit en les característiques que dissenyen l’actual model assistencial, i han apuntat que el rol passiu que tenia abans el pacient, ara s’ha transformat en un rol completament actiu i adaptat a les seves necessitats i interessos.

En aquest sentit, el director tècnic assistencial del Grup SARQuavitae, Josep Pascual, ha explicat que “hem passat de l’atenció centrada en el pacient, a l’atenció centrada a la persona” i de “compensar els dèficits, a potenciar i enfortir les capacitats”. A més, ha destacat que l’actual model assistencial és multidisciplinar i situa el projecte de vida de la persona com a eix d’intervenció. A més a més, ha insistit en la necessitat d’involucrar-hi l’entorn afectiu, com ara la família, que moltes vegades actua com a aliat terapèutic. Pascual ha acabat subratllant que “estem en un camí interessant i apassionant, però tenim davant una forta pujada”, a causa de la seva complexitat i manca de recursos.

La directora de la Unitat Operativa Sociosanitària d’ABD, Pilar Rodríguez, ha afegit que l’atenció centrada en la persona pretén, sobretot, “empoderar la persona” perquè aquesta “és la protagonista de la seva pròpia vida”, i cal que “pugui seguir gestionant el seu projecte de vida d’acord amb els seus valors i preferències”.

No obstant això, ha fet un repàs de l’escenari actual i ha fet palesa la desigualtat territorial d’aquest servei, en què els recursos no són equitatius: “Mentre que a Catalunya l’índex de cobertura és del 4,6%, en altres territoris de l’Estat és del 6%”. Per altra banda, ha denunciat la impossibilitat que tenen algunes persones amb discapacitat de primer grau d’accedir a una cartera de serveis d’atenció domiciliària a causa de les retallades arrel de la crisi econòmica i ha criticat l’estigma negatiu que rodeja els cuidadors, una etiqueta que “els mitjans de comunicació no ajuden a eliminar-la”.

Així doncs, ha suggerit que cal “implementar la inversió en polítiques socials que tinguin en compte una projecció demogràfica d’una societat que cada vegada envelleix més i és més dependent”, així com “invertir en programes de prevenció i sensibilització de la ciutadania”.

A la jornada hi ha participat Josep Pascual, director tècnic assistencial del Grup SARQuavitae; Pilar Rodríguez, directora de la Unitat Operativa Sociosanitària d’ABD; Hilari Andrés, infermer del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu; Pere Rueda, responsable de planificació de la Fundació Ampans; i Laia Ribas, d’ASPID. Ha moderat el debat la periodista Imma Muñoz.

Leave a comment