AMIDA advoca per legislar el treball de les persones discapacitades (El Periòdic)

L’Associació de Minusvàlids i Disminuïts Físics d’Andorra, AMIDA, demanarà a la nova ministra de Salut i Benestar, Rosa Ferrer, que tingui en consideració la possibilitat de legislar a favor de l’obligatorietat de les empreses de contractar un mínim de treballadors amb discapacitats. Per a la seva presidenta, Agustina Grandvallet, «un bon percentatge podria ser el del 4% com es dóna en molts llocs de l’estat Espanyol».
La reinserció laboral és un dels objectius principals que es planteja l’entitat per tal que aquestes persones puguin tenir «les mateixes oportunitats, drets i obligacions que qualsevol altra». Justament un dels grups més actius d’AMIDA és el social, on es troben les persones més joves que reben la formació l’assessorament necessari per poder aspirar a ocupar un lloc de treball.
Un camí per recórrer en el que també compten amb un grup de professionals format per un educador social i un psicòleg. Les activitats de l’entitat es complementen amb el grup terapèutic i el taller de pintura. I perquè tot això sigui realitat cal el desplegament de la nova llei social i sociosanitària que Ferrer s’ha proposat tirar endavant durant el primer tram de la legislatura que tot just ha començat.

SIGNATURA del CONVENI/ Justament aquesta setmana AMIDA va signar un conveni de col·laboració amb l’Institut Guttmann segons el qual l’associació andorrana adquireix el caràcter d’aquesta entitat col·laboradora, passant a formar part del Patronat i del Consell Social i de Participació com a un dels vocals representants. D’aquesta manera serà més fàcil «la detecció i la definició de les necessitats de les persones usuàries dels serveis de la Guttmann i de les seves famílies, tant de caràcter individual com col·lectiu», va assegurar Grandvallet.
Entre els punts del conveni s’estableix el calendari d’un seguit de xerrades i conferències per tot el territori català i andorrà, a càrrec del conjunt d’associacions adherides al Consell de la Fundació, per poder donar a conèixer públicament els seus drets i deures. A banda, l’associació de discapacitats del Principat rebrà «tot el suport especial i específic de la institució barcelonina en l’àmbit de l’atenció a la persona en la seva totalitat».

ALTRES / El conveni signat amb l’entitat que aplega les persones amb diversitat funcional s’afegeix al que van rubricar el desembre passat la Guttmann amb el Ministeri de Salut i Benestar en el que es contempla la formació i assessorament especialitzat de professionals sanitaris en neurorrehabilitació. Es tracta de la renovació d’un conveni signat el 2008 que permet ampliar la col·laboració amb aspectes com la formació, la investigació i la prevenció d’accidents que causen lesions medul·lars o danys cerebrals.
Així l’acord formalitzat facilitarà que professionals del centre privat català realitzin formacions a professionals andorrans dins del camp de la rehabilitació, la fisioteràpia o la neuropsicologia, així com fins i tot a l’atenció primària. Anualment entre 25 i 30 persones són derivades a l’Institut Guttmann on reben un tractament de continuïtat.
També per garantir la formació més específica, la intenció és que es puguin impartir titulacions a la Universitat d’Andorra relacionades amb la neurorehabilitació i la neurociència. Finalment, també hi ha una col·laboració en recerca que ha de permetre que joves andorrans puguin investigar al centre català.
Tot plegat, s’encamina a que en un futur es pugui intentar constituir, desenvolupar un centre de neurorehabilitació al Principat que es pugui complementar amb els protocols de l’Institut Guttmann.
Només es plantejarà el ministeri la construcció d’un centre si, després de tancar acords amb els centres de referència amb qui es té conveni, segueix havent-hi la necessitat de construir una estructura, una demanda que té actualment sobre la seva taula la titular de sanitat. El que sí que es vol construir, gràcies a aquest acord, és un equip interdisciplinari al país en neurorehabilitació que no només estigui concentrat a l’hospital.

AMIDA / El novembre del 1989 va néixer Amida, una associació per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física, visual i auditiva. En 25 anys de vida, Amida ha lluitat pel respecte i l’exercici dels drets del col·lectiu. Des de la seva creació va emprendre la lluita per equiparar els drets de les persones amb diversitat funcional als de la resta de la població. En els propers dies, l’entitat té previst presentar la seva web així com el canvi de nom de l’associació després que hagi descartat el terme ‘disminuits’ pel de ‘persones amb discapacitats diverses’.

Link

Leave a comment