L’ictus i tot el que l’envolta arriba a les pantalles

L’esportista i afectat Eloi Garcia idea la creació d’un documental basat en la prevenció i l’esperança

Eloi Garcia, esportista andorrà afectat per l’ictus que s’ha convertit en un referent a l’hora de fer conèixer una malaltia que sembla ser la tercera causa de mort al món occidental i la primera d’invalidesa permanent a persones adultes, va assistir a l’abril a una conferència promoguda per la Fundació Jacqueline Pradère sota el títol Avenços en el diagnòstic i tractament de l’ictus: per a un futur millor.
150 persones van assistir a aquella ponència, a càrrec d’una eminència en la matèria com és el doctor Antoni Dávalos, director Clínic del Departament de Neurociències de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i Clínic del Grup Código ICTUS a l’Institut Català de la Salut. Garcia va quedar commogut i va pensar que tota aquella informació «només la vam rebre un grup reduït de gent i si no feia alguna cosa, es perdria i no arribaria a la societat».
L’acció era la solució que va trobar l’ambaixador de l’associació No a l’ictus. Va donar-li voltes al cap per mirar d’expandir tot el que s’havia parlat allà i se li va ocórrer la idea de crear un documental que ja té acabat, al qual hi ha col·laborat l’equip de màrqueting de Pyrénées i que s’estrenarà el pròxim 15 de novembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a les vuit del vespre, acompanyat d’una taula rodona en la qual hi ha previst que hi siguin Pradère i Dávalos. La veu s’està escampant per tot el país i Garcia espera omplir l’aforament de gairebé mil places
Es tracta d’una gravació que ha costat al voltant dels 5.000 euros, amb una durada de 31 minuts i fet íntegre a Andorra, tot i que hi ha alguna seqüència gravada a Can Tries, allà on treballa el doctor. El títol és Código Ictus i els protagonistes són tres ciutadans andorrans –diguem-los anònims o no-famosos– afectats per l’ictus que expliquen com és la seva vida des que conviuen amb la malaltia; com a actors secundaris hi ha alguns professionals per explicar experiències particulars amb els pacients i aportar consells; és el cas d’una nutricionista, una doctora en rehabilitació i un metge que, no podia ser d’una altra manera, és Dávalos. «La moralitat del documental és deixar clar que això li pot passar a tothom, que quan es presenta un símptoma cal que la gent no badi a l’hora de fer-s’ho mirar, conscienciar que hi ha fórmules per prevenir l’ictus i, sobretot, transmetre esperança», deixar clar Garcia.
Ell mateix es considera algú que ha pogut vèncer la batalla a aquesta malaltia d’origen cerebrovascular. Evolucionava tan bé que, fins i tot, es va preparar tot l’estiu per disputar al setembre la Half Ironman de Calella, però es va trencar un bessó i no la va poder acabar. Amb tot, assegura que el més important va ser la preparació. «Em va ajudar a millorar moltíssim així que no en faré cap altra perquè no tinc ganes ni necessitat de demostrar-me res, ni a mi ni al món. Jo ja he guanyat».
Código Ictus també té previstes altres aparicions. S’està negociant perquè el documental trobi un forat a la graella d’Andorra Televisió i també hi ha converses amb TV3 perquè sigui emès durant la Marató de la cadena catalana que fa cada Nadal i que aquest any té com a temàtica estrella l’ictus i les malalties medul·lars i cerebrals traumàtiques. Dos altaveus de gran potència, com també ho és difondre’l a les xarxes socials, que ajudaran a conèixer una mica més sobre una malaltia que afecta a una de cada sis persones.
Grandvallet continuarà al capdavant de l’Amida quatre anys més
Agustina Grandvallet va ser reelegida com a presidenta de l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional (Amida) per als pròxims quatre anys, en l’assemblea  general ordinària que es va celebrar el passat 28 d’octubre a les dependències de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD).
Grandvallet va agrair el suport i la confiança mostrada pels associats, així com la tasca a la resta de membres de la junta, perquè «com passa a totes les entitats, no sempre és fàcil» i va avançar alguns dels nous projectes que vol tirar endavant de cara a la pròxima legislatura, que s’esgotarà el 2020.
L’Amida ja disposa de prop de 500 afiliats i la presidenta va precisar que es vol treballar més per continuar fent augmentar la xifra: «Cada vegada hi ha més gent que dóna suport als nostres projectes, ja que hi ha més conscienciació», asseguren des de l’entitat.
Entre d’altres actuacions, es preveu posar en marxa un programa de coaching, com també classes d’anglès o una formació de voluntaris, especialment a aquells que acompanyen persones amb alguna discapacitat.

Leave a comment