Una titulació universitària multiplica per més de dues la taxa d’ocupació dels estudiants amb discapacitat

La UNED i la Fundació ONCE han presentat l’estudi ‘Ocupabilitat i Discapacitat’, un informe que analitza les claus per millorar les oportunitats laborals dels estudiants amb discapacitat. La principal d’elles és comptar amb una titulació universitària, la qual cosa multiplica per més de dues la taxa d’ocupació dels estudiants amb discapacitat.

L’informe, que té per títol “Estudi sobre l’Ocupabilitat dels Estudiants i Titulats Universitaris amb Discapacitat i les seves Necessitats Formatives i d’Aprenentatge per a una Inclusió en Ocupacions de Qualitat’ recull les demandes formatives i competencials requerides pel teixit empresarial i s’analitzen els recursos que ofereixen les universitats per a aquests estudiants. L’estudi revela les titulacions més demandades, quins són les noves habilitats personals i socials que avui demanen les empreses, i com avancen les professions digitals i els nous jaciments d’ocupació dins de l’àrea TIC.

El primer que revela l’estudi és un desajustament entre les competències que demanden les empreses i la formació que desenvolupen els estudiants a la universitat. Així, Enginyeria, Informàtica, Arquitectura i Ciències Empresarials i Econòmiques són les carreres amb majors sortides professionals, mentre que els universitaris amb discapacitat es decanten per l’àrea d’Humanitats i Ciències Socials.

A més, els coneixements d’idiomes i de les noves tecnologies segueixen sent les competències que més valoren les empreses, al costat d’altres habilitats socials com a iniciativa, proactivitat, motivació i l’entusiasme.

Quant a les propostes de millora, l’informe aposta per millorar la comunicació entre empreses i universitats. A les empreses els reclama més formació en matèria de discapacitat pels reclutadors i augmentar les pràctiques per a estudiants amb discapacitat; a les universitats entrenar competències transversals per a l’ocupació, com el treball en equip, i incidir en el suport a l’ambient universitari.

L’estudi va concloure dient que “S’han fet passos importants, passos en l’accés, ara cal aconseguir que tinguin unes oportunitats d’ocupació d’acord a la seva formació acadèmica.”

Per la nostra part, a AMIDA, fem tot el que ens és possible per ajudar als nostres membres a accedir a estudis superiors.

Leave a comment